Žgaravica

Facebook
Twitter
LinkedIn

Žgaravica

Žarenje, osjećaj pečenja u trbuhu, tzv. „žličici“ širi se sve do iza prsne kosti i u ždrijelo. Jako neugodan osjećaj koji narušava kvalitetu života.

 • Smanjena produktivnost zbog utjecaja na psihičko i fizičko zdravlje

Što je žgaravica?

Žgaravica je tegoba izazvana refluksom, tj. refluksnom bolešću (GERB – gastroezofagealna bolest). Ukoliko je oslabljena funkcija donjeg ezofagealnog sfinktera dolazi do prolaska želučanog sadržaja iz želuca u jednjak.

 • Specifičan osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti koji se širi prema „žličici“ ili u ždrijelo.

Jednjak i donji ezofagealni sfinkter

Jednjak se sastoji od mišićnog sloja odgovornog za prijenos hrane ka želucu stvaranjem peristaltičkih valova (vrsta potiskivanja hrane ka želucu), a na donjoj strani se nalazi cirkulatorni prsten tj. Donji ezofagealni sfinkter koji je odgovoran za propuštanje hrane.

Donji ezofagealni sfinkter – zadužen je za propuštanje hrane u želudac i sprječavanje propuštanja želučanog sadržaja nazad u jednjak

Aktivatori žgaravice

Pojava žgaravice varira ovisno o aktivnostima poslije jela. Najčešće će se javlja unutar prvih sat vremena nakon obroka. Obično žgaravicu prati i regurgitacija (izbacivanje hrane iz jednjaka ili želuca bez mučnine).

Aktivatori žgaravice

 1. Preobilni obroci – prejedanje
 2. Alkohol
 3. Gazirana pića
 4. Emocionalni stres
 5. Masna i pržena hrana
 6. Čokolada
 7. Luk
 8. Citrusno voće
 9. Pretjeran fizički napor
 10. Lijekovi

Ozbiljnost žgaravice

Žgaravicu zamislite kao prvi alarm organizmu. Ona zapravo to i jest, jer je pokazatelj poremećaja u organizmu. Najčešće se radi o bolestima probavnog sustava, a simptom je GERB-a (gastroezofagealne bolesti), ulkusne bolesti, gastritisa – upale želučane sluznice i opstipacije.

Kad bi na žgaravicu gledali kao na simptom refluksne bolesti, tj. GERB-a ozbiljnost je velika. Progresija takve bolesti uzrokuje ozbiljne posljedice. Konstantna žgaravica, tj. udruženi simptomi GERB-a (patološko vraćanje želučanog sadržaja nazad u jednjak) dovode do izrazito jakog narušavanja svakodnevnice ali i problema koji se javljaju noću (mučnina, povraćanje). Stoga prihvati žgaravicu kao alarmantni simptom, pogotovo ukoliko je učetala obavi pregled i promjeni životne navike.

 • Najozbiljnija posljedica GERB-a je rak jednjaka.

Prevencija

Žgaravica može biti simptom neke druge bolesti, a može biti i povremena zbog obilnijeg obroka ili teže hrane. U svakom slučaju ukoliko je već duže vrijeme prisutna potrebno je promijeniti životne navike i posjetiti liječnika.

 • Promijeniti prehrambene navike
 • Prestanak pušenja
 • Jesti „polako“ ne užurbano i stresno
 • Izbjegavati citrusno voće, čokoladu, proizvode od rajčice, jako začinjenu hranu, cigarete (nikotin), alkoholna pića
 • Jesti češće u manjim obrocima, kako bi izbjegli prejedanje – 5 pravilnih obroka dnevno
 • Izbjegavati hranu koja se sporije probavlja (mastan burek – probavlja se čak 24 sata)
 • Želgast plus paket – za normalnu funkciju želuca

 

Želgast plus paket

Želgast plus paket doprinosi

 1. normalnoj funkciji želuca,
 2. normalnoj funkciji jetre,
 3. normalnoj probavi,
 4. održavanju fiziološkog pH želuca,
 5. želučane i crijevne ravnoteže te smanjuje nadutost.

Preporuča se svim osobama s bilo kakvim problemima vezanima uz želudac (podrigivanje, štucanje, mučnina, grčevi, bol, kiselina, žgaravice i slično).

Neki od sastojaka u Želgast plus paketu su – korijen maslačka, list paprene metvice, zelen štitaste kičice, zelen stolisnika i drugi. Ove biljke, narodna medicina i racionalna fitoterapija, opisuju kao izvrsnu pomoć kod gastritisa (upale želučane sluznice) i gerba (gastroezofagealne refluksne bolesti – patološkog stanja vraćanja želučanog sadržaja iz želuca u jednjak, pri čemu dolazi do erozije (propadanja, oštećenja) sluznice jednjaka i usne šupljine i dr.).

Ove biljke oplemenjuju i razna druga svojstva poput:

 1. uklanjanja lošeg zadaha, štucanja, podrigivanja i grčeva,
 2. smanjivanja želučane kiseline i poticanja rada želuca.
 3. oblaže sluznicu želuca
 4. pruža zaštitni sloj

Kako do paketa za GERB?

Jednostavno pritisni gumb kupi odmah i obavi online kupnju. Ili pritisni na bilo koju sliku i preusmjeriti ćemo Vas na Želgast plus paket :). Ako ti je lakše nazovi nas na +38598377215 i ostavi svoju narudžbu!

 

 

Povezani članci:

Gastritis – upala želučane sluznice

GERB – gastroezofagealna refluksna bolest

Helicobacter pylori

Čir na dvanaestercu

Peptički ulkus (vrijed, čir)

Probavni sustav

Anatomija želuca

Dispepsija

Pretilost

Perniciozna anemija