Masna i otečena jetra

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jetra je ogledalo našeg zdravlja!

Moderan način života, za veliki broj ljudi, u suštini postaje „toksičan“ način života. Razlog tome jest zagađenje, stres, nekvalitetna prehrana i prekomjerna upotreba lijekova. Na području Republike Hrvatske masna jetra i problemi s jetrom su u porastu. Skoro svaki drugi stanovnik pati od problema s jetrom, ne zna mnogo o ovom pitanju, a samim time teško je i doći do pomoći. Ovim tekstom upoznat ćemo Vas s time što je masna jetra, koji su uzroci i simptomi ovog problema te kako si pomoći na vrijeme.

Jetra (kratki opis)

Jetra je najveća žlijezda u ljudskom tijelu i jedini unutarnji organ koji ima sposobnost regeneracije. Sve što unesemo u organizam putuje u jetru, što ukazuje na činjenicu da je ona pod svakodnevnim naporom. Obavlja „pregled“ tvari koje uđu u nju i pretvara ih u toksine (štetne tvari). Jetra, procesom detoksikacije, pretvara navedene toksine u molekule koje se dalje eliminiraju iz našeg tijela kroz bubrege ili crijeva. Spomenuti proces ističe važnost održavanja jetre funkcionalnom i zdravom kako nešto ne bi ozbiljno pošlo po zlu.

Što je masna jetra?

Masna jetra je posljedica nakupljanja masti u jetri, koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva. Osnovni tipovi masne jetre su – nealkoholna masna jetra (NAFL) i nealkoholni steatohepatitis (NASH). Ukoliko se masna jetra (NASH) ne liječi na vrijeme, osoba će zasigurno oboljeti od ciroze jetre.

Simptomi masne jetre?

 • ne uzrokuje značajne simptome
 • povećanje jetre, koje uzrokuje bol pod desnim rebrenim lukom

Dijagnosticiranje masne jetre

 • laboratorijski jetreni testovi (ALT, AST, GTT i ALP)
 • ultrazvuk trbuha

Obratite pažnju na ove simptome!

 • umor
 • malaksalost
 • bol pod desnim rebrenim lukom

Ozbiljnost masne jetre

Kao što je spomenuto na početku, jetra ima višestruku ulogu i veliku važnost za svakodnevno uredno funkcioniranje našeg organizma. Ukoliko se simptomi zanemaruju i masna jetra se ne liječi na vrijeme, doći će do ciroze jetre i raznih drugih komplikacija.

Ciroza jetre

Ciroza jetre je bolest jetre koja uzrokuje promjenu u građi jetrenog tkiva, krvnih žila i stanica jetre. Takve promjene dovode do raznih drugih komplikacija poput – poremećaja svijesti, zatajenja jetre, žutice i slično. Simptomi osoba koje boluju od ciroze jetre, a iznimno su izraženi su – zadah iz usta, ulkus želuca, anemija, ubrzani puls, razvoj srčanih bolesti, zatajenje bubrega s visokom smrtnošću i mnogo drugih. Ciroza jetre ima mnogobrojne uzroke, a jedan od njih je i, ranije spomenuta, masna jetra (NASH). Svi navedeni uzroci mogu se spriječiti ukoliko osoba počne voditi računa o svome zdravlju na vrijeme.

Prevencija

 • zdravi gubitak tjelesne težine
 • promjena prehrambenih navika (prekid navika koje dovode do masne jetre)
 • redovita fizička aktivnost
 • izbjegavanje konzumacije lijekova koji nisu od zdravstvene važnosti
 • regulacija šećera u krvi
 • dodaci prehrani koji doprinose normalnoj funkciji jetre

Hepatox paket

Hepatox čajna mješavina i tinktura maslačka su kombinacija pomno odabranih, najkvalitetnijih biljaka s hrvatskih prostora, dugogodišnje recepture te detaljno osmišljenog omjera sastojaka, što nam svakodnevno potvrđuje veliki broj zadovoljnih i redovitih korisnika. Hepatox čajna mješavina doprinosi normalnoj funkciji jetre, želuca, a svojim djelovanjem može pomoći kod reduciranja tjelesne težine.

Neki od sastojaka u Hepatox paketu su – maslačak, neven, stolisnik i drugi. Ove biljke se, u narodnoj medicini i racionalnoj fitoterapiji, koriste kao pomoć kod mnogobrojnih poteškoća povezanih s funkcioniranjem jetre. Oplemenjuju ih razna svojstva, poput „čišćenja“ i brže regeneracije jetre, smanjenja oteklina i upale jetre, bolje probave, smanjenja nadutosti, grčeva i boli koja biva prisutna ispod desnog rebrenog luka.

Savjet: osobe koje, uz masnu jetru, imaju i povišenu razinu šećera u krvi, savjetujemo da se informiraju o našoj Diabetol čajnoj mješavini – koja doprinosi normalnom metabolizmu šećera u krvi.

 

Kako do Hepatox paketa?

Klikni na gumb kupi odmah!