Gastrits – upala želučane sluznice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gastritis

Važnost želuca ne smije biti zanemarena. Glavna uloga je probavljanje i skladištenje hrane lučeći probavne enzime za lakšu preradu hrane. Jedna od zastupljenijih bolesti želuca je gastritis koji nažalost narušava kvalitetu života i naše navike, a može dovesti i do razvitka novih bolesti poput čira želuca, perniciozne anemije i sl.

Što je gastritis?

Gastritis je upala želučane sluznice koja se širi prema dvanaesniku ili dvanaestercu ( prvom dijelu tankog crijeva), a dijeli se na akutni i kronični, erozivni i flegmonozni tj. Infektivni.

Akutni gastritis nastaje naglo i traje kratko, a ako se ne spriječi na vrijeme podložniji smo razvitku kroničnog gastritisa.

Kronični gastritis traje tjednima, mjesecima ponekad i godinama. Ukoliko se kronični gastritis na vrijeme ne stabilizira, on može biti uzročnik razvitka ulkusa tj. Ulkusne bolesti želuca i dvanaesnika, a u nekim slučajevima može dovesti i do karcinoma želuca.

 

 

Koji su najčešći uzroci gastritisa?

 • NSAID ( nesteroidni protuupalni lijekovi) a analgetici (lijekovi protiv bolova)
 • Infekcija uzrokovana bakterijom H. pylori (Helicobacter pylori)
 • prekomjerna upotreba alkohola koja dovodi do upale želučane sluznice
 • virusi, paraziti, mikobakterije
 • klinički zahvati poput operativnog odstranjenja donjeg dijela želuca

Simptomi

Simptomi se mogu pojaviti udruženo ili pojedinačno. Ako neki od navedenih simptoma traju duže od 3 dana, preporuka je posjetiti liječnika. Pregled nije potreban kod nastanka baš svake boli, ali svaka jača bol u trbuhu koja traje dulje od sat vremena ili povremeni bolovi u trbuhu koji traju više od 24 sata zahtijeva intervenciju i pregleda liječnika.

 1. Bolovi u gornjem dijelu trbuha
 2. Pojave boli u „žličici“ , tik ispod prsne kosti koji se šire prema čitavom trbuhu
 3. Nadutost, mučnina, žgaravica
 4. Pojava osjećaja sitosti nakon male količine (neuobičajene količine hrane)
 5. Oslabljen apetit
 6. Krvava ili tamna stolica
 7. Umor
 8. Može doći do razvoja perniciozne anemije (uzrokovana nedostatkom vitamina B12, želudac omogućuje vezivanje vitamina B12 u tankom crijevu)
 9. Mučnina ili povraćanje

Ozbiljnost gastritisa

U današnje vrijeme obolijevaju i stariji i mlađi , nema pravila. Stil i način života, nepravilni obroci, veliki stres, kava i cigarete na „prazan želudac“, nepotrebno i neadekvatno posezanje za lijekovima, konzumiranje alkoholnih pića dovode do razvitka i progresije gastritisa. Upala želučane sluznice ukoliko se ne liječi i ne pristupi joj se s oprezom na vrijeme dovodi do čira na želucu. Osim čira na želucu u brojnim studijama o bolestima želuca spominje se i karcinom želuca.

Prevencija

Da bi smo se riješili simptoma poput bolu u gornjem dijelu trbuha, pojave boli u „žličici“, nadutosti, mučnine, žgaravice, umora potrebno je prestati konzumirati nesteroidne protuupalne lijekove ukoliko nisu neophodni, izbjegavati alkoholna pića i uspostaviti kvalitetniju ishranu.

 •  Ishrana je od važnosti, kako bi smanjili i želučanu kiselinu preporuka je uzimati manje obroke ali češće u toku dana (5 pravilnih obroka).
 • Preporuka je izbjegavati masnu hranu, crveno meso, sir i prženu hranu, citrusno voće.
 • Ukoliko ste pušač izbjegavajte cigarete jer one dodatno nadražuju sluznicu želuca, jasno je da se cigarete neće samo tako izbaciti ali barem prije prve cigarete imati obrok.

To su neke od preporuka, međutim da bi spriječili progresiju bolesti i napokon odahnuli potrebno je uzimati određenu terapiju koja oblaže sluznicu želuca daje joj zaštitu i smanjuje želučanu kiselinu, smanjuje simptome nadutosti, mučnine, žgaravice i boli u gornjem dijelu trbuha.

Želgast plus paket

 

 

Želgast plus čajna mješavina i Želgast plus biljne kapi su kombinacija pomno odabranih, najkvalitetnijih biljaka s hrvatskih prostora, dugogodišnje recepture te detaljno osmišljenog omjera sastojaka, što nam svakodnevno potvrđuje veliki broj zadovoljnih i redovitih korisnika.

Želgast plus paket doprinosi

 1. normalnoj funkciji želuca,
 2. normalnoj funkciji jetre,
 3. normalnoj probavi,
 4. održavanju fiziološkog pH želuca,
 5. želučane i crijevne ravnoteže te smanjuje nadutost.

Preporuča se svim osobama s bilo kakvim problemima vezanima uz želudac (podrigivanje, štucanje, mučnina, grčevi, bol, kiselina, žgaravice i slično).

Neki od sastojaka u Želgast plus paketu su – korijen maslačka, list paprene metvice, zelen štitaste kičice, zelen stolisnika i drugi. Ove biljke, narodna medicina i racionalna fitoterapija, opisuju kao izvrsnu pomoć kod gastritisa (upale želučane sluznice) i gerba (gastroezofagealne refluksne bolesti – patološkog stanja vraćanja želučanog sadržaja iz želuca u jednjak, pri čemu dolazi do erozije (propadanja, oštećenja) sluznice jednjaka i usne šupljine i dr.).

Ove biljke oplemenjuju i razna druga svojstva poput:

 1. uklanjanja lošeg zadaha, štucanja, podrigivanja i grčeva,
 2. smanjivanja želučane kiseline i poticanja rada želuca.
 3. oblaže sluznicu želuca
 4. pruža zaštitni sloj

Kako do paketa za gastritis?

Jednostavno pritisni gumb kupi odmah i obavi online kupnju. Ili pritisni na bilo koju sliku i preusmjeriti ćemo Vas na Želgast plus paket :). Ako ti je lakše nazovi nas na +38598377215 i ostavi svoju narudžbu!

 

Povezani članci:

GERB – Gastroezofagealna bolest

Helicobacter pylori

Žgaravica

Čir na dvanaestercu

Peptički ulkus (vrijed, čir)

Probavni sustav

Anatomija želuca

Dispepsija

 

Pretilost

Perniciozna anemija