Sve što muškarci moraju znati o prostati !

Facebook
Twitter
LinkedIn

Šta je prostata ?

Prostata je muška spolna žlijezda veličine i oblika kestena, a smještena je ispod mokraćnog mjehura. Sastoji se iz sitnih žlijezda i izvodnih kanalića. Funkcija joj je stvaranje i izlučivanje vlastitog sekreta koji je dio sjemene tekućine i vezana je uz plodnost, tj. Sadrži tvari koje štite i omogućuju spermijima da prežive od ejakulacije do trenutka oplodnje. Dječaci se rađaju s prostatom veličine graha, a u pubertetu prostata doseže svoju normalnu veličinu i oblik. Ono što je problem što se najčešće u četrdesetim počinje opet uvećavati i prelazi iz normalne veličine u uvećanu prostatu (BHP).

U 90% slučajeva muškarci će se susresti s problemima s prostatom. Kako si pomoći, koji su to problemi, tj. bolesti? Najzastupljenija bolest prostate je BPH – benigna hiperplazija prostate, prostatitis – upala prostate i rak prostate.

Benigna hiperplazija prostate (BPH)

 • Svi muškarci se će se jednom u životu susresti sa uvećanom prostatom. Benigna (dobroćudna) hiperplazija prostate odnosno uvećanje prostate je kod muškaraca normalna pojava. Dječaci se rađaju s prostatom veličine graha, a u pubertetu se razvija i prostata doseže svoju normalnu veličinu i oblik. Raznim procesima našeg organizma prostata počinje rasti, a kod većine muškaraca u ranim ponovni rast započinje u četrdesetim godina života. Stoga se već prvi simptomi BPH –a mogu pojaviti u ranim četrdesetim. Proces starenja kod muškaraca uveliko utječe na uvećanje prostate zato valja pristupiti povećanju prostate preventivno.

Na vrijeme kreni brinuti o svojoj prostati, kako bi izbjegao simptome benigne hiperplazije prostate, koji nisu nimalo ugodni.

 • Statistički podaci nam pokazuju da u ranim četrdesetim godinama života započinje proces uvećanja prostate, dok nakon šezdesete godine života svaki drugi muškarac ima razvijene simptome (tegobe)  uzrokovane benignom hiperplazijom prostate.

Simptomi BPH (Benigne prostatične hiperplazije)

 • Usporeno mokrenje
 • Osjećaj nepotpunog pražnjenja
 • Otežan početak mokrenja s naprezanjem
 • Podražaj za mokrenjem odmah nakon mokrenja
 • Slabiji mlaz uz pojavu isprekidanosti (prekid mlaza tokom pražnjenja mjehura)
 • Kapanje iz mokraćne prilikom završetka morkenja
 • Nokturija (Pojava urgentnog i iritativnog mokrenja)
 • Dizurija (Jak bol prilikom mokrenja)
 • Mokrenje tokom noći ( 2 – 4 puta)
 • Hematurija (pojava krvi u mokraći)
 • Retencija mokraće (kompletan zastoj mokrenja)
 • Učestalo mokrenje s inkontinencijom (Nekontrolirano istjecanje mokraće).

Prostatitis

Bakterijski prostatitis nije tako čest ali uzrokovan je bakterijom iz obitelji Enterobakterija, koje potječu od normalne fiziološke flore.

Akutni prostatitis se javlja već u ranim dvadesetima do četrdesetih godina, dok kronični prostatitis je već udružen sa bakterijom koja je stalno prisutna.

Statistički podaci ukazuju na to da 80 % muškaraca starijih od 40 boluje od BPH – a samo su neki tog svjesni i radi manje probleme, dok su kod nekih već simptomi izraženiji, zato je savjet na vrijeme čak i preventivno započeti terapiju koja smanjuje i sprječava rast stanica prostate.

Simptomi prostatitisa:

  1. Povišena tjelesna temperatura
  2. Bolovi u međici
  3. Peckanje tokom mokrenja
  4. Dizurija ( Bol prilikom mokrenja )
  5. Peckanjem tokom mokrenja

Prostata i mjehur

Važno je poznavati anatomiju prostate : Prostata je muška spolna žlijezda veličine i oblika kestena, a smještena je ispod mokraćnog mjehura. Prilikom uvećanja prostate ona pritišće mokraćni mjehur i uretru ( mokraćnu cijev ) kao što je prikazano na slici. Prilikom pritiskanja mokraćnog mjehura i uretre kod većine muškaraca se razvijaju i druge bolesti poput cistitis –a ( upale mokraćnog mjehura ), nemogućnost nepotpunog mokrenja dovodi do zastoja mokraće  i u mokraćnom mjehuru i uretri. Prilikom zadržavanja mokraće i nepotpunog mokrenja dolazi do bolje podloge za razvoj bakterija i bakterije se „ lijepe“ za stjenke mokraćnog mjehura i uretre. Vrlo važno je pridonijeti punu pažnju i mokraćom mjehuru i uretri kod osoba koje pate od benigne hiperplazije prostate iz razloga što nije cilj samo smanjiti uvećanu prostatu nego i zaštiti mokraćne organe od invazije bakterija koje se „lijepe“ za stjenke mokraćnog mjehura i uretre. Kao što smo objasnili osobe koje pate od BHP – a moraju misliti i na bakterije koje su sve prisutnije i utjecati na njih. Preporuka je spriječiti razvoj i rast stanica prostate kako bi smanjili benignu hiperplaziju prostate  i spriječiti razmnožavanje i prisustvo bakterija. Svakako da bi se riješili i bakterija moramo djelovati antibakterijski, a ujedno i smanjivati prostatu. Uroprotect biljne kapi se koriste za normalnu funkciju urinarnog trakta tj. za normalnu funkciju mokraćnog sustava. Kao što se u Prostamen čajnoj mješavini nalaze određene supstance koje djeluju i na bakterije.