Upala mjehura

Što je upala mjehura i kako se još naziva ?

Postoji više tipova upale mjehura. Ako pričamo o upali mjehura „pravoj upali mjehura“ onda se to još naziva i cistitis, a on je najčešće izazvan bakterijskom infekcijom. U 90% slučajeva se to radi o bakterijskoj infekciji koja je uzrokovana bakterijom E.coli. Upalu mjehura može biti akutna i recidivirajuća upala mokraćnog mjehura ( Upala mokraćnog mjehura koja se vraća barem 3 puta u toku godine, a dokazana je urinokulturom ili 2 puta u toku 6 mjeseci).

Biljne kapi Uroprotect se koriste za normalnu funkciju urinarnog trakta .

Ukoliko želite saznati više o proizvodu pritisnite na sliku ili pritisnite ovdje.

Mokraćni sustav

Mokraćni mjehur je organ koji pripada mokraćnom sustavu i služi kao vrsta spremnika za mokraću. U mokraćni sustav ubrajamo bubrege, mokraćovod ( ureter) , mokraćni mjehur i mokraćnu cijev (Uretra). Iz bubrežne zdjelice urin prvotno prolazi kroz mokraćovod čija je uloga dopremanje urina do mokraćnog mjehura dok je njegova uloga privremeno skladištenje mokraće. Zatim se urin ( mokraća ) izbacuje iz organizma putem mokraćne cijevi ( Uretra).

Kako dolazi do upale mjehura?

Do upale mjehura ili cistitis – a najčešće dolazi razmnožavanjem bakterija koje su zaostale u mokraćnom mjehuru ili mokraćnoj cijevi ( Uretra ). Najčešći uzročnik upale mokraćnog mjehura su bakterije tj. bakterijska infekcija. Postoji i ne bakterijska upala mokraćnog mjehura koja najčešće nastaje nekom vrstom pothlađivanja mokraćnih organa.

Ukoliko želite saznati više o proizvodu pritisnite na sliku ili pritisnite ovdje.

15% spolno aktivnih žena berem jednom godišnje oboli od upale mokraćnog mjehura. Barem dvije trećine žena će u životu jednom imati upalu mokraćnog mjehura ( Cistitis).

Uzroci upale mjehura:

– Uslijed bakterijske infekcije mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi ( bakterije pričvršćene za stjenke (zid) mokraćnog mjehura. – 90 % slučajeva upala mjehura izazvana je bakterijom E.Coli – Spolna aktivnost bez adekvatne zaštite ( Svaka osoba je jedinka i sadrži neke bakterije koje možda druga osoba ne sadrži, a ona ne obolijeva iz više razloga npr.: Imunitet dovoljno jak da održava obrambeni mehanizam od nastanka infekcije) – Upala mokraćnog mjehura bez bakterijskog uzročnika ( pothlađivanje , prehlada mjehura) – Jedan od uzroka pogotovo u ljetno vrijeme je neadekvatno sušenje prilikom izlaska iz mora, bazena itd.. Najčešće prehlade mjehura upravo zahvaćaju populaciju koja se prilikom izlaska iz mora neadekvatno suši. Zamislite to ovako, niste promijenili mokru odjeću, sjeli ste na beton i vjetar puše. I to je jedan od rizika prehlade mjehura iz razloga što vjetar, hlad i hladan beton nisu dobra kombinacija za sjedenje u osoba kojima je područje mjehura mokro.

Simptomi upale mjehura:

 • Učestalo mokrenje
 • Osjećaj pritiska prilikom mokrenja
 • Peckanje prilikom mokrenja
 • Disurija ( bolno mokrenje )
 • Urgentno mokrenje tj. neodgodiva potreba za mokrenjem
 • Potreba za mokrenjem noću
 • Promjena boje mokraće
 • Neugodan i intenzivan miris mokraće
 • Pritisak u maloj zdjelici i bol nisko u leđima
 • Stalni osjećaj pritiska u mjehuru
 • Grčevi u donjem dijelu abdomena i / ili donjem dijelu leđa

Simptomi upale mjehura kod jake upale mjehura

 • Simptomi se pojavljuju kao i kod upale mjehura ali prate i ove simpome:
 • Umor ( osjećaj nedostatka energije )
 • Bolovi u slabinama
 • Bolan seksualni odnos
 • Kod muškaraca bol u muškom spolnom organu
 • Povišena tjelesna temperatura

Upala mjehura ili cistitis najčešće zahvaća žensku populaciju zbog njihove anatomije tijela.

Faktori koji povećavaju rizik upale mokraćnog mjehura:

 • Nedovoljan i neadekvatan unos tekućine ( Pod tekućinu smatramo vodu).
 • Odgoda mokrenja ( Proces u kojem se bakterije sve duže zadržavaju u uretri i mokraćnom mjehuru i postoji veća šansa obolijevanja).
 • Povećana prostata ( Benigna hiperplazija prostate) koja pritišće mjehur
 • Loša briga o genitalnom području i području mokraćnih organa ( Loši higijenski uvjeti )
 • Osobe koje pate od dijabetesa ( podložni su razvitku upale mjehura zbog predispozicije razvitka svih tipova bakterijskih infekcija tako i cistitisa – tj. upale mjehura)
 • Osobe u starijoj životnoj dobi kojima su mokraćni organi u slabijoj funkciji ( Oslabljen mokraćni mjehur i stjenke mjehura). Kod osoba kojima je oslabljen mjehur i mlaz prilikom uriniranja je oslabljen i ne dolazi do potpunog pražnjenja urina iz mokraćnog mjehura i mokraćovoda i dolazi do povećanog rizika za razvitak bakterijske infekcije mokraćnog mjehura tj. cistitisa.

Čajna mješavina i biljne kapi Uroprotect za normalnu funkciju mokraćnog sustava ! 100 % prirodni sastojci. Prva pomoć za osobe sklone upali mokraćnog mjehura, a i one koji već pate od upale mokraćnog mjehura. Ukoliko želite saznati više o proizvodima pritisnite na sliku ili pritisnite ovdje.

Zašto su žene sklonije upali mjehura?

Većina žena je barem jednom u životu preboljela neku vrstu upale u mokraćnom sustavu. Najčešće se pojavljuju kod žena i to kao upala mokraćnog mjehura ( Cistitis ) . Kao što smo u početku naveli mokraćni sustav ima ulogu izbacivanja i formiranja urina ( mokraće ) i to ovim putem: Bubrezi – mokraćovod – mokraćni mjehur – mokraćna cijev. Sličan princip rada mokraćnog sustava je i kod muškaraca i kod žena. Ono što se uvelike razlikuje je anatomija tijela muškarca i žena. Žene imaju kraću mokraćnu cijev , a njezin otvor je mnogo bliži izlaznom dijelu debelog crijeva i rodnice, odakle patogeni mogu lakše kontaminirati sluznicu i uzrokovati infekciju.

Čajna mješavina i biljne kapi Uroprotect za normalnu funkiju mokraćnog sustava ! 100 % prirodni sastojci. Prva pomoć za osobe sklone upali mokraćnog mjehura, a i one koji već pate od upale mokraćnog mjehura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *